Dat sausjes, die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt, niet echt gezond zijn weten we allemaal. Vaak wordt er erg veel suiker aan toegevoegd of zit het stampvol verkeerde vetten.
Met mosterd is dat anders. Mosterd is zelfs heel gezond.

Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaad, azijn, water, kurkuma en zout. Vaak worden er nog extra kruiden en specerijen aan toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel.

Mosterdzaad bevat natrium, kalium, calcium, ijzer en magnesium en het essentiële aminozuur tryptofaan. Tryptofaan zorgt er onder andere voor dat de hersenen serotonine gaan aanmaken. Serotonine is een neurotransmitter die verschillende belangrijke functies heeft bij de spijsvertering. Het regelt hongergevoel en heeft invloed op onze stemming. Ook heeft het invloed op ons slaapritme. Dit komt doordat, wanneer het donker wordt, serotonine omgezet wordt in melatonine waardoor we slaperig worden.

Mosterdzaad bevat verder nog Omega-3 en in kleine hoeveelheden de vitaminen A, B6, B12, C en D in.
Bruine mosterdzaadjes zijn aromatisch en mild, witte mosterdzaadjes zijn groter en heter.

Wat doet mosterd?

  • Het zorgt voor een goede spijsvertering waardoor je je voedingsstoffen beter opneemt
  • Het bevordert de vetverbranding
  • Het werkt bloeddrukverlagend
  • Het vermindert de kans op aderverkalking
  • Het is ontstekingsremmend
  • Het versterkt het immuunsysteem
  • Het neutraliseert de schadelijk stof nitriet
  • Het zorgt voor een betere doorbloeding
  • Het werkt tegen gewrichtspijn

In Amerika, met zijn fastfood cultuur, wordt mosterd als de grote redding gezien. Door mosterd aan fastfood toe te voegen wordt de schade, die het ongezonde voedsel aanricht, enigszins beperkt.

Zelf mosterd maken is heel simpel. Wat heb je nodig voor een suikervrije mosterd?

  • 30 gram bruin mosterdzaad
  • 30 gram wit mosterdzaad
  • 150 milliliter troebele appelazijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • een snufje Keltisch zeezout

Doe de mosterdzaadjes in een kom en giet de appelazijn er bij. Laat dit zo’n 36 tot 48 uur op kamertemperatuur weken.

Houd voor een grove mosterd 2 theelepels zaadjes apart.

Voeg aan de rest de kurkuma, knoflook en het zout toe en meng dit met de staafmixer of blender tot een egale massa.

Spatel de apart gehouden zaadjes er door en doe het mengsel in een glazen potje.

Laat de mosterd 3 dagen rijpen. Dit doe je door het potje niet af te sluiten met een deksel maar bijvoorbeeld met een gaasje of theedoek.

Is de mosterd na het rijpen te sterk dan zou je een beetje stevia kunnen toevoegen.

Je kunt naar hartenlust experimenteren met jouw favoriete kruiden en specerijen.

Bij dit recept is de hoeveelheid bruine en witte zaadjes gelijk, maar je kunt natuurlijk variëren. Houd je niet van pittige mosterd, gebruik dan meer bruine zaadjes.

Mosterd is niet alleen heel lekker als dip. Maak ook eens wat vaker zelf een saladedressing met extra vierge olijfolie, troebele appelazijn en mosterd.
Je kunt, in plaats van kruiden, je vlees of kip insmeren met mosterd.
Of maak je broodje ham, kaas of zalm nog smakelijker door aan de ene kant roomboter en aan de andere kant mosterd te smeren.

Of maak zelf mosterd mayonaise. Heerlijk bij vlees of vis.

Benodigdheden:

  • 2 eierdooiers
  • 2 theelepels (eigengemaakte) mosterd
  • het sap van een halve limoen
  • 30 gram kokosolie
  • ca. 200ml extra vierge olijfolie

Doe de eierdooiers, mosterd, het sap van de limoen en de kokosolie in een blender en meng tot 1 geheel (of in een maatbeker en zet de staafmixer er in). Voeg langzaam de olijfolie toe. Als dit te snel gebeurt, gaat de mayonaise schiften. Mocht het toch gaan schiften, voeg dan nog een eierdooier toe. Meng tot gewenste dikte. Proef de mayonaise en voeg naar smaak zout en/of peper toe.

Deze mosterd mayonaise is in de koelkast een week houdbaar.
Doe het in een weckpotje en je hebt een leuk, origineel cadeautje.

En dan is er natuurlijk nog mosterdsoep. Met spek, gerookte zalm of vegetarisch. Heerlijk!

Benodigdheden:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 preien
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 50 ml kookroom of Alpro Cuisine Soya
  • peper (optioneel)
  • 100 gram gerookte spekjes of gerookte zalm snippers

Bereiding:
Snipper de ui en pers de knoflook. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook even aan.
Snijd de prei in ringen. Houd een kwart van de prei apart voor de garnering. Voeg de rest van de prei bij de pan en bak dit even mee.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat dit hierna op zacht vuur ongeveer 15 minuten pruttelen.

Bak het spek in een koekenpan zonder toevoegen van olie of boter. Als je gerookte zalm gebruikt, deze niet aanbakken! Pureer de soep met een staafmixer glad.
Voeg de grove mosterd toe en pureer nog even door zodat de mosterd goed gemengd is.
Voeg de (vegetarische) kookroom toe en breng nog even tot het kookpunt.
Proef de soep en voeg eventueel nog wat peper toe. Gebruik alleen zout als je de soep vegetarisch serveert!
Schep de mosterdsoep in kommen/borden, voeg eventueel spekjes of zalm toe en garneer met ringen prei.

Eet jezelf gezond!