Donkerveld microscopie

Met donkerveld microscopie onderzoeken een druppel capillair bloed.

Wat zien wij als wij met de donkerveld microscoop een druppel capillair bloed bekijken.

Wanneer wij met een vergroting van 1000 maal kijken in een druppel bloed die zich geheel heeft uitgespreid, kijken we als het ware in het fijnstoffelijke gebied van het lichaam. Wij zien het bloed dat direct in verbinding staat met het gebied dat ligt tussen de kleinste bloedvaten en de cellen van een orgaan. Dit gebied kan men schematisch weergegeven  zoals in de tekening hiernaast. 
Men noemt dit gebied de interstitiële ruimte. Hierin zien we de rode bloedlichaampjes, de witte bloedlichaampjes, de bloedplaatjes, de voedingspartikeltjes die door het lichaam gaan, en we zien de toestand van het plasma, het vocht waarin de vaste deeltjes van het bloed zijn opgelost. In dit gebied vind de uitwisseling plaats van stoffen tussen de cellen van de organen en de bloedsomloop.

Vanzelfsprekend is het zeer belangrijk dat dit gebied schoon is, en niet vervuild met zware metalen, afvalstoffen, toxinen enzovoort. Ook is het belangrijk dat al de onderdelen van het bloed schoon en in goede conditie zijn.
Als voorbeeld een beeld wat er niet goed uitziet, hiernaast en rechtsonder, beiden een ontstekingsbeeld en een beeld zoals het hoort te zijn linksonder.

Met de donkerveldmicroscopie krijgen we o.a. een indruk: