Blog

De invloed van een gezonde mond op de rest van ons lichaam

in Voeding 7 februari 2019

Een gezonde mond is van groot belang voor onze algehele gezondheid.
De afvalstoffen van bacteriën uit je mond, door slechte hygiëne of een ontsteking, komen in onze bloedbaan terecht en kunnen voor ontstekingen in de rest van ons lichaam zorgen, ook in de hersenen.
Chinese geneeskundigen (en ook steeds meer westerse natuurgeneeskundigen en biologische tandartsen) gaan uit van een verband tussen ons gebit en onze meridianen (energiebanen die door ons lichaam lopen). Iedere tand of kies staat in verbinding met een orgaan of lichaamsdeel, net als de verschillende zones van onze voetzolen.

Steeds vaker wordt een slechte mondhygiëne in verband gebracht met chronische aandoeningen.
Volgens Amerikaanse wetenschappers en tandartsen zou het kunnen dat bijvoorbeeld chronische rugklachten of andere chronische ziekten verminderen of helemaal verdwijnen als een ontsteking in de mond opgelost wordt!
Er zou een direct verband bestaan tussen slechte mondhygiëne en hartinfarcten. Zelfs sommige vormen van kanker worden in verband gebracht met ontstekingen in de mond…

Leaky mouth

De mond is, net als de huid, een barrière tussen ons lichaam en ziekteverwekkers van buitenaf. Als je een wondje aan je huid hebt, kunnen er bacteriën binnendringen die je ziek maken. Zo is het ook met de mond. Als je bloedend tandvlees hebt, is de barrière ‘lek’ en dit kan veel problemen veroorzaken. Zoals we het al vaak over een ‘lekkende darm’ hebben gehad (leaky gut), kun je ook een ‘lekkende mond’ hebben, leaky mouth.
Als je de mondproblemen niet verhelpt, ontstaan er ontstekingen. Niet alleen in de mond, maar ook in de rest van ons lijf. Ons immuunsysteem gaat aan de slag om dit te op te lossen. Maar als de oorzaak niet aanpakt wordt, bijvoorbeeld bloedend tandvlees, blijven er bacteriën binnendringen en wordt zo’n ontsteking chronisch, een laaggradige ontsteking. Het immuunsysteem staat constant ‘aan’ waardoor het uitgeput raakt en niet meer goed functioneert. Het immuunsysteem is in een gezond lichaam al één van de grootste energieverbruikers. Als het dan ook nog constant ‘aan’ staat, blijft er maar weinig energie over voor de andere organen en processen in je lijf en krijg je steeds meer gezondheidsklachten.

Oilpulling

We weten allemaal dat we regelmatig naar de tandarts moeten en onze tanden goed moeten poetsen. Maar je moet niet alleen je tanden poetsen, eigenlijk moet je je hele mond poetsen. Tandvlees en tong ook, op je tong zitten namelijk de meeste bacteriën. Je tandvlees poetsen zorgt voor een betere doorbloeding.

Een handig middeltje voor een gezonde mond is oilpulling, een soort dagelijkse detox voor je mond.
Hierbij spoel je je mond 10-15 minuten met kokosolie of sesamolie. De olie trekt vetoplosbare gifstoffen uit de cellen van het mondslijmvlies, doodt schadelijke bacteriën en schimmels en verwijdert hun afvalstoffen. Slik de olie dus ook nooit door!

Je hebt ongeveer een eetlepel olie nodig. Spoel dit langzaam door je mond, duw het als het ware langs je tanden, tandvlees en kiezen.
Het versterkt je tanden en tandvlees en gaat plaque tegen. Je krijgt een frissere adem en wittere tanden.
Doe dit voor het tandenpoetsen en je zult gegarandeerd een schonere en frissere mond krijgen. Hierdoor voel je je al beter en het doet ook nog eens wonderen voor de rest van je lijf!

Heb je toch last van bloedend of ontstoken tandvlees, spoel dan 2x per dag met lauwwarm water met een theelepel baking soda er door.
Houdt je mond gezond!

2 Comments
  1. Wanneer ik mijn niet lekker voel merk ik dat ook vaak aan mijn mondgezondheid en tandvlees. Ik zorg er dan ook altijd voor dat ik mijn tanden goed poets en regelmatig naar de tandarts ga. Zo kan ik vroegtijdige ontstekingen of gaatjes voorkomen.

  2. Goed om te weten dat je mond een belangrijke invloed heeft op de rest van je lichaam. Ik kan mij voorstellen dat bacteriën gemakkelijker ons lichaam binnen kunnen komen wanneer onze mondgezondheid niet goed is. Ik ga hier beter op letten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.