IHHT Therapie

Liggend genezen? Dat kan en wel op Celniveau.
Celtraining met zuurstofinterval hypoxie-hyperoxie training (IHHT)

IHHT sessie

Wat zijn Mitochondria?

Mitochondria zijn evolutionair kleine bacteriën met hun eigen genetische informatie die onbeschermd in de cel liggen. In de loop van de evolutie zijn ze een symbiose aangegaan met de lichaamscellen. Ze hebben een vitale functie bij het reguleren van onze celdeling, het aansturen van onze cellen en vooral bij het opwekken van energie in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). Dit wordt gedaan door zuurstof te verbranden in combinatie met suiker en fosfor (oxidatieve fosforylering). Daarom worden ze ook wel de energiecentrales van onze cellen genoemd .

Het menselijk lichaam bestaat uit 80 biljoen cellen. Elke cel heeft zijn eigen mitochondriën. Ze leveren de energie voor alle reacties en stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Het aantal mitochondriën per cel hangt af van de hoeveelheid benodigde energie. Er wordt aangenomen dat zenuw- en levercellen tot 5000 mitochondriën bevatten. Een goede mitochondriale functie is de basisvereiste voor de levensvatbaarheid van onze cellen. De meeste mitochondria zitten in je hersenen, hart en spieren. Je hart werkt 24 uur per dag en is afhankelijk van een goede aanvoer van energie.

Bij het gezond worden en houden van deze mitochondriën is er het verschil tussen mensen die op oudere leeftijd nog fit en vitaal zijn en mensen die zich moe en uitgeput door het leven slepen en gebogen door chronische ziekten.

Bij gezonde mensen wordt meer dan 90% van de energie opgewekt door zuurstof te verbranden in de mitochondriën. Bij jou wordt voedselenergie in de vorm van eiwitten, vetten en koolhydraten omgezet in celenergie (ATP). De metabolische cyclus voor het leveren van energie wordt de ademhalingsketen genoemd.

De mitochondriën reageren heel gemakkelijk op externe schadelijke prikkels, zoals zuurstofradicalen, omdat hun genetisch materiaal niet in een kern is beschermd. Dit is hoe verouderingsprocessen zich ontwikkelen en hoe we de levensstijl van de 21ste eeuw leiden: oxidatieve stress zonder regeneratie, verkorte slaaptijd, overstimulatie om de mitochondriën te beschadigen, wat nu te zien is bij elke derde persoon ouder.

Als de functie van de mitochondriën permanent verstoord is, kan de energiebalans voor het goed functioneren van de cellen niet meer gedekt worden. Bij het opwekken van energie in de mitochondriën ontstaan ​​vrije zuurstof- en stikstofradicalen als bijproducten die moeten worden geneutraliseerd. Gebeurt dit niet in voldoende mate, dan treedt oxidatieve en nitrosatieve stress op, wat de storing van de mitochondriën versterkt. Zuurstofradicalen veroorzaken oxidatieve stress, stikstofradicalen en nitrosatieve stress. Omdat mitochondriën in alle lichaamscellen worden aangetroffen, kunnen alle celsystemen worden beïnvloed door mitochondriopathie.

Symptomen van verworven mitochondriale ziekte:

Beschadigde mitochondriën kunnen niet worden hersteld, maar nieuwe mitochondriën worden gecreëerd door groei en kiemen. Een van de manieren om zieke mitochondriën op te lossen en nieuwe mitochondriën te vormen, is door zuurstofgebrek (hypoxie).

De behandeltherapie

Bij de interval hypoxie-hyperoxie therapie wordt hypoxische (zuurstofarme) en hyperoxische (zuurstofrijke) lucht afwisselend door een masker aangevoerd terwijl u ligt. Het zuurstofgehalte in de hypoxische fase is 9-15% en komt overeen met hoogtetraining, zoals we die kennen van bergbeklimmers of atleten. In de hyperoxische fase is het zuurstofgehalte 36%.

Deze stimulus vernietigt opzettelijk beschadigde oude mitochondriën en bevordert tegelijkertijd de reproductie van nieuwe, gezonde mitochondriën.

Wat kan IHHT doen?

10 toepassingen van 40 minuten zijn vergelijkbaar met de fysiologische effecten van een verblijf van vier weken in de Alpen en kan leiden tot een verbetering van het organisme over een periode van maximaal drie maanden.

Hoe werkt de IHHT?

Je ligt ontspannen op een bank en om de paar minuten krijg je via een ademhalingsmasker een lage en hoge zuurstofconcentratie De zuurstofconcentratie in het lichaam wordt permanent gemeten met pulsoxymetrie. De behandeling duurt 40 minuten.

Voor wie is de behandeling geschikt?

Voor elke professionele groep, elk fitnessniveau en elke leeftijd. Voor mensen die door ziekte niet kunnen trainen en voor wedstrijdsporters die hun conditie willen verbeteren

Welke positieve gezondheidseffecten zijn te verwachten?