Laaggradige ontstekingen, wat zijn dat?
Ons lijf heeft barrières om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden. Aan de buitenkant is dat onze huid, aan de binnenkant is dat bijvoorbeeld het slijmvlies van ons spijsverteringskanaal.
Ons immuunsysteem bewaakt ons lichaam en als het bacteriën en virussen detecteert, gaat het aan de slag om ze uit te schakelen. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Een ontsteking beschermt ons dus en ruimt de bacteriën of het virus op.
We kennen allemaal de ‘gewone’ ontstekingen wel, die zie je aan de buitenkant van je lichaam of je voelt ze heel duidelijk als ze in je lichaam zitten, zoals bijvoorbeeld een blinde darm ontsteking. Laaggradige ontstekingen zijn anders.
Onze westerse levensstijl met stress, gifstoffen en ongezonde voeding zorgt ervoor dat onze natuurlijke barrières ‘lek’ raken en niet meer in staat zijn ziektemakers tegen te houden.
Als bijvoorbeeld ons darmslijmvlies aangetast is door ongezonde voeding of een voedselallergie, lekken er bacteriën in onze bloedbaan en slaat ons immuunsysteem aan om ons te beschermen.
Als het darmslijmvlies niet ‘gerepareerd’ wordt, blijft er darminhoud lekken en staat ons immuunsysteem dus constant aan. Dit vergt veel energie. Het kan zelfs zo zijn dat ons lijf de energie pakt die we nodig hebben voor onze organen. Als dit langdurig het geval is, raakt ons immuunsysteem overbelast en wordt zo’n ontsteking chronisch. Dat is een laaggradige ontsteking.
De meeste mensen weten niet dat ze zo’n chronische, laaggradige ontsteking in hun lijf hebben. De veel gehoorde klachten zijn vaak vaag, zoals vermoeidheid, geïrriteerdheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen en een verlaagd libido.
Wordt er niks aan gedaan, gaat het van kwaad tot erger en kan het resulteren in een auto-immuunziekte (bijvoorbeeld psoriasis), chronische pijnen, uitputtingsziekten (bijvoorbeeld fibromyalgie), depressie en hart- en vaatziekten. Zelfs sommige vormen van kanker worden in verband gebracht met laaggradige ontstekingen.
Om laaggradige ontstekingen tegen te gaan of op te lossen is het dus zaak om onze natuurlijke barrières zo sterk mogelijk te maken en te houden.
Ook in dit geval is onze voeding ons medicijn. In gezonde gevarieerde voeding zitten allerlei voedingstoffen die onze cellen repareren en onderhouden. Zo blijven de cellen soepel en kunnen ze optimaal functioneren en ons beschermen.
Ook stressreductie kan een grote rol spelen. Iedereen heeft wel eens last van stress maar als we langere tijd gebukt gaan onder stress, verzwakt dit allerlei processen in ons lijf. Het is zelf zo dat de chemische reacties in ons lijf, veroorzaakt door stress, opgeslagen worden in onze cellen. Onverwerkte emotionele gebeurtenissen kunnen zich vastzetten in de structuur van onze cellen en kunnen zo lichamelijke en emotionele klachten veroorzaken.
De in september 2013 overleden neurowetenschapper Candace Pert verrichtte onderzoek naar het effect van onze emoties op ons lichaam op celniveau. (Voor dit onderzoek werd ze in 2005 genomineerd voor de Nobelprijs.) Zij beschrijft in haar boek ‘Molecules of Emotion’ hoe niet-opgelost trauma en negatieve emoties fysiek worden opgeslagen op celniveau in de vorm van eiwitstructuren. Deze eiwitstructuren blokkeren bepaalde celreceptoren in de celmembraan waardoor de communicatie met andere cellen vermindert en ook de celstofwisseling negatief wordt beïnvloed. Deze verminderde communicatie en celstofwisseling wordt doorgegeven aan de volgende celgeneratie.
Door de opgeslagen herinneringen worden de cellen als het ware op de ‘niet actief’ stand gezet. Na verloop van tijd, vaak jaren nadat de stressvolle gebeurtenis plaats vond, merk je dit in de vorm van emotionele en fysieke ziektes.
Dr Pert stelde vast dat het denken, het verstand, niet is beperkt tot ons hoofd, maar dat ‘het denken’ een constante stroom van informatie is tussen cellen, organen en systemen in het hele lichaam. In het hart zijn zenuwcellen gevonden die informatie opslaan, bewerken en vertalen naar activiteiten, net zoals de hersenen dat doen. Het verschil tussen denken en lichaam valt hiermee weg. Het lichaam is het denken en denken (verstand) is het lichaam.
Ze vatte het samen in: “Your body is your subconscious mind” (je lichaam is je onderbewuste denken).
Een groep zeer kleine eiwitten, neuropeptiden, zijn de boodschappers die onze emoties overbrengen. Neuropeptiden worden in het gehele lichaam aangetroffen, vooral in het zenuwstelsel, bereiken alle cellen en functioneren als één lichaam omvattend netwerk.
Emoties beïnvloeden het hele lichaam-verstand systeem (body-mind). Alle delen van het lichaam-verstand staan in verbinding met elkaar en communiceren met elkaar.
Voor optimale gezondheid is alleen voeding en beweging dus niet genoeg. Het is ook zaak dat je goed in je vel zit, door trauma’s en negativiteit doelgericht te verwerken.
Er moet een goede balans zijn tussen lichaam en geest.