Blog

Champignons, de wondertjes van Moeder Natuur

in Voeding 13 november 2018

Door zonlicht (ultra violet licht) maakt onze huid vitamine D aan. Maar wij zijn niet de enigen die dat kunnen…

Ik vertelde al eerder dat in ons gematigd klimaat de aanmaak van vitamine D door zonlicht niet afdoende is. Willen we geen tekort opbouwen dan zullen we moeten zorgen dat we vitamine D via voeding binnen krijgen.
Vitamine D komt voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen te weinig vitamine D. Uitzonderingen hierop zijn vette vissoorten als paling, zalm en makreel.

Maar dan heb je dus als vegetariër, veganist of als je bovenstaande producten gewoon niet lust, een probleem. Of toch niet? We zijn namelijk niet de enigen die door zonlicht vitamine D aanmaken….
Wie of wat kan dat dan nog meer?
Champignons!

Champignons worden normaal gesproken in donkere ruimten gekweekt. Door onderzoek is men er achter gekomen dat wanneer champignons aan zonlicht blootgesteld worden, ze vitamine D gaan aanmaken. Dit wordt nu nagebootst en er komen champignons op de markt waar daadwerkelijk op het etiket staat; vitamine D champignons. Ik heb ze nog niet gezien, maar misschien liggen ze al in de winkel. Hoogstwaarschijnlijk zal daar een aardig prijskaartje aan hangen…. Dan is het toch leuk om te weten dat onze doodgewone champignon ook vitamine D aan gaat maken als je ze in de zon laat drogen. Dus, heb je ze in huis en schijnt de najaars-zon, laat ze lekker zonnebaden.
Alle beetjes vitamine D zijn, zeker in deze tijd van het jaar, mooi meegenomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.