Blog

Een natuurlijk middel tegen insectenbeten.

in Uncategorized 5 juni 2019

In de strijd tegen beten van insecten zoals muggen, bijtvliegen, teken en bedwantsen grijpen we al snel naar DEET. DEET is het bewezen meest effectieve chemische middel tegen insecten en hun jeukende en soms gevaarlijke beten. Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat DEET het reukvermogen van insecten blokkeerde, maar uit onderzoek is gebleken dat het de insecten verlamd en soms ook doodt. Het blokkeert de activiteit van een enzym wat een belangrijke rol speelt in het zenuwstelsel van insecten, maar ook dat van zoogdieren.

In kleine hoeveelheden zou DEET geen schadelijke effecten hebben en in ons kikkerlandje hebben we het maar voor een korte periode per jaar nodig. Toch wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen en kinderen. Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten voorzichtig zijn met DEET. Als je bedenkt dat het middel verschillende soorten plastic en kunststof aanvreet, is het misschien niet geheel overbodig om naar een alternatief op zoek te gaan….

Komt nog bij dat, net als met andere bestrijdingsmiddelen, insecten resistent raken.

Wat kun je dan gebruiken?

Vergeet allereerst nooit dat je huid je grootste orgaan is en alles wat je er op smeert ook in je lichaam komt.

Essentiële oliën zoals citronella, tea tree, eucalyptus, pepermunt en lavendel zijn effectief tegen insecten maar werken kortstondig zodat je regelmatig zou moet smeren.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat vetzuren uit kokosolie een sterke afwerende werking hebben. Het werkt vaak vele malen langer dan DEET en heeft geen schadelijke bijwerkingen. Je krijgt er juist een mooie zachte huid van!

Meng kokosolie met een paar druppels van 1 van bovenstaande etherische oliën die jij het meest aangenaam vindt en smeren maar.

Zeker het proberen waard!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.