Blog

Ooit wel eens van telomeren gehoord?

in Voeding 13 november 2018

De meesten van ons niet, maar ze zijn wel belangrijk en spelen een grote rol in het verouderingsproces.

De cellen in ons lichaam worden voortdurend vernieuwd door celdeling. Ze maken een kopie van zichzelf waarna de oude cel zichzelf opruimt. Het belangrijkste stukje hiervan is het kopiëren van chromosomen. Een telomeer zit aan het uiteinde van onze chromosomen. Als je een chromosoom vergelijkt met een veter is de telomeer het plastic uiteinde wat er voor zorgt dat de veter niet gaat rafelen en beschadigt. Telomeren zijn dus eigenlijk een soort ‘beschermkapjes’.

Bij elke celdeling worden de telomeren korter en hoe korter ze worden hoe minder bescherming onze chromosomen hebben. Tot het punt dat ze te kort zijn en de chromosomen niet meer kunnen beschermen, de cel sterft dan af.

Het is wetenschappelijk bewezen dat verkorte telomeren de oorzaak zijn van veroudering en bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Hoe lang de telomeren zijn is genetisch bepaald, maar hoe snel ze verkorten hebben we voor een deel zelf in de hand.

Een ongezonde levensstijl kan het verkortingsproces van telomeren behoorlijk versnellen. Denk aan roken, veel alcohol drinken, stress, veel in de zon zitten en veel suiker en bewerkte voeding eten.

Niemand ontkomt aan veroudering maar we kunnen het proces wel vertragen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die overstapten op een gezonde levensstijl een hogere activiteit van het enzym telomerase kregen. Telomerase wordt ook wel het ‘verlengingsenzym’ genoemd. Dit enzym zorgt er voor dat telomeren minder snel verkorten en cellen zich dus langer kunnen blijven vernieuwen.

Stap dus over op gezond voedsel en eet regelmatig vette vis of gebruik visolie. Ook het drinken van groene thee en het eten van pure chocolade (meer dan 70%) en rode druiven stimuleert telomerase.

Probeer verder zo veel mogelijk stress te vermijden en ga naar buiten. Vitamine D werkt ook positief op telomerase.

Wil jij een uitgebreid voedings- en leefstijladvies op maat? Bel mij op 0655 182 128 voor een afspraak.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.