Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the hustle domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/delphinbalance/domains/happy-gut.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Functie _load_textdomain_just_in_time werd verkeerd aangeroepen. Vertaling laden voor het naturalife domein werd te vroeg geactiveerd. Dit is meestal een aanwijzing dat er wat code in de plugin of het thema te vroeg tegenkomt. Vertalingen moeten worden geladen bij de init actie of later. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 6.7.0.) in /home/delphinbalance/domains/happy-gut.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Leververvetting. Hoe komt het en wat kun je er aan doen? – HappyGut

Blog

Leververvetting. Hoe komt het en wat kun je er aan doen?

in Uncategorized 3 januari 2019

Na onze huid is de lever het grootste orgaan in ons lichaam. De lever weegt gemiddeld anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. De lever kan beschouwt worden als een groot chemisch laboratorium waar naar schatting zo’n 2500 chemische reacties plaatsvinden die onderdeel zijn van allerlei processen in de rest van ons lichaam.

Wat zijn de functies van de lever?

De lever heeft veel verschillende functies. Een belangrijke functie is de productie van gal, dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. Via de gal worden ook zouten en afbraak producten van bloed (bilirubine) naar de darm vervoerd. Via de galgangen in de lever wordt de geproduceerde gal opgeslagen in de galblaas. Ook produceert de lever belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft, zoals onder andere eiwitonderdelen voor hemoglobine (de stof die zuurstof in het bloed vervoert), eiwitten die nodig zijn voor de stolling van het bloed en afweerstoffen. Daarnaast wordt in de lever ook glycogeen opgeslagen, een belangrijke brandstof voor vele processen in het lichaam. Ook maakt de lever giftige stoffen onschadelijk en speelt het een belangrijke rol bij de energiehuishouding. Daarnaast zorgt de lever nog voor aanmaak en opslag van vitamine A en de opslag van ijzer.

Door de vele functies van de lever slokt hij ook gelijk het meeste van onze energie op, zo’n 30%.

De lever heeft een grote reservecapaciteit en een groot herstelvermogen. Als een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan, mits het overgebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.

Vanwege de grote reservecapaciteit van de lever geven leverziekten vaak pas in een laat stadium problemen. In een vroeg stadium hebben veel mensen geen klachten. Als er al klachten zijn dan zijn dit vaak vermoeidheid en een vage buikpijn. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren

Wat is leververvetting en hoe ontstaat het?

Leververvetting is een stapeling van vet in de lever. Dit ontstaat doordat er iets mis gaat in de vetstofwisseling. Het vet hoopt zich op in de buikorganen, waaronder de lever. Ook verandert de stofwisseling van de lever, waardoor er meer vet in de levercellen terecht komt.

Het is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld.

Vroeger kwam leververvetting vooral voor door alcoholmisbruik. Tegenwoordig komt het door onze overvloedige levensstijl (ongezond en bewerkt voedsel, te veel suikers) steeds vaker voor zonder dat er alcohol in het spel is. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt, de alcoholische leververvetting en de niet alcoholische leververvetting.
Ook Diabetes type 2 en overgewicht geven een grotere kans op leververvetting.

In Nederland hebben zo’n 750.000 mensen Diabetes type 2 en de verwachting is dat dit over 10 jaar 1.2 miljoen zal zijn…
Diabetes type 2 kan een erfelijke oorzaak hebben maar komt vooral voor bij mensen met ongezonde eetgewoonten en een ongezonde levensstijl. Dit geldt natuurlijk ook voor overgewicht.

Zoals gezegd, leververvetting is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld en de patiënten worden ook steeds jonger.

Er is bijvoorbeeld in 2007 een onderzoek gedaan onder 443 kinderen van 3 tot 18 jaar in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Van deze kinderen had:

  • 46% insulineresistentie. De lichaamscellen zijn ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. Insuline is één van onze belangrijkste hormonen en beïnvloedt elke cel in ons lichaam Insuline houdt de bloedsuikerspiegel in balans en zorgt voor opname van glucose.
  • 49% dyslipidemie. Dit is een verstoorde verhouding van vetstoffen in het bloed, een te hoog cholesterol. Dit is vaak een voorbode van hart- en vaatziekten en Diabetes type 2
  • 25% een te hoge bloeddruk
  • 19% verhoogde leverfunctiewaarden. Het gehalte aan leverenzymen in het bloed is te hoog wat duidt op een beschadigde lever en kan leiden tot een leverziekte.

Eén op de vijf mensen die langere tijd leververvetting hebben, krijgt uiteindelijk een ontsteking van de lever. Deze ontsteking kan littekenvorming veroorzaken (leverfibrose) en leiden tot levercirrose. Bij levercirrose is er ernstige schade die op den duur tot leverfalen kan leiden. Dat kan levensbedreigend zijn. Een transplantatie is dan nog de enige behandelmogelijkheid.

Leververvetting ontstaat dus voornamelijk door een ongezonde levensstijl met verkeerd voedsel en te weinig lichaamsbeweging.

Door middel van een meting met de Quantum Analyzer kan ik zien of je leververvetting hebt. Dus ben jij vaak moe of heb je regelmatig vage buikpijn? Weet je van jezelf dat je leefstijl niet echt gezond is en wil je er wat aan doen? Bel mij voor meer informatie of maak een afspraak.

Leververvetting kan namelijk (gedeeltelijk) herstellen als de oorzaak weggenomen wordt.

Eet dus gezond, beweeg voldoende en wees zuinig op je lever!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.