Blog

Leptine resistentie en wat je er aan kunt doen.

in Uncategorized 11 april 2019

Heb jij altijd honger of trek? Zelfs als je net een hele maaltijd gegeten hebt, heb je al weer zin in nog meer eten? Dan zou het kunnen dat je leptine resistent bent.

Wat is leptine?

Leptine is een peptidehormoon en pas in de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekt. Het wordt ook wel ‘verzadigingshormoon’ genoemd. Het wordt voornamelijk aangemaakt in wit vetweefsel en bereikt via het bloed de hersenen en stimuleert, na het passeren van de bloed-hersenbarrière, het verzadigingscentrum. Mensen met veel vetcellen maken dus ook veel leptine aan. Want hoe meer vetreserves hoe minder eten je nodig hebt om te functioneren. Leptine regelt ook je energieniveau.

Wat is leptine resistentie?

Als je leptine resistent bent ‘hoort’ je lichaam de signalen van het hormoon niet meer en voel je je nooit verzadigd of vol. Je brein denkt dat je uitgehongerd bent omdat je de signalen niet oppikt en daardoor heb je altijd trek of honger, geen zin om te bewegen en wordt je stofwisseling automatisch op een laag pitje gezet.

Mensen met leptine resistentie hebben hierdoor vaak overgewicht en het lukt maar niet om af te vallen.

Leptine resistentie ontstaat voornamelijk door laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen in je lijf, bijvoorbeeld in je darmen.

Wat kun je doen om leptine resistentie om te keren?

  • Stop met geraffineerde suikers, snelle koolhydraten en chemische zoetstoffen. Deze verhogen het slechte cholesterol in je bloed, de zogenaamde triglyceriden. Triglyceriden blokkeren het signaal van leptine.
    Deze voedingsmiddelen zorgen ook voor de aanmaak van insuline. Na het eten van suikers en koolhydraten stijgt het glucosegehalte in je bloed en krijgt de alvleesklier een seintje om insuline aan te maken. Insuline vervoerd glucose naar onze cellen om ons energie te geven. Eet je veel suikers en koolhydraten dan moet er ook veel insuline aangemaakt worden. Insuline kan het leptine signaal ook blokkeren.
  • Eet vezelrijk voedsel. Vezels, vooral oplosbare vezels, verhogen de gevoeligheid voor leptine. Ook houden ze je darmen gezond en gaan ze ontstekingen tegen. Oplosbare vezels vind je in havermout, appels, linzen en kikkererwten.
  • Eet Omega-3 vetten. Omega-3 vetten zijn ontstekingsremmend en kunnen laaggradige ontstekingen verhelpen, waardoor je weer gevoelig wordt voor leptine. Je vindt ze in noten, zaden, vette vis en schaal- en schelpdieren.
  • Eet meer eiwitten. Eiwitten maken je lijf gevoeliger voor leptine. Je vindt ze voornamelijk in eieren, vlees, vis, peulvruchten, broccoli en spinazie.
  • Ga bewegen. Als je bezig bent zul je minder honger ervaren dan wanneer je stilzit.
  • Zorg voor voldoende slaap, ook een goede nachtrust maakt je gevoeliger voor leptine.

Met gezonde, gevarieerde voeding en een ontspannen leefstijl kun je leptine resistentie omkeren, maar het is zeker geen makkie! Je hebt altijd een hongergevoel en je lijf ‘schreeuwt’ om eten. Het is geen kwestie van doorzettingsvermogen want niemand is echt goed bestand tegen het oergevoel honger. Minder eten is geen oplossing, eten volgens de orthomoleculaire voedingsleer wel!

Herken je deze symptomen? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie of maak een afspraak via de mail info@delphinbalance.nl of telefoonnummer 0655 182 128

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.