Blog

Hooikoorts en quercetine

in Uncategorized 11 april 2019

De lente is begonnen en het weer lijkt zachter te worden. Door de vele regen van de afgelopen tijd, in combinatie met zachter weer, komt de natuur sneller tot bloei. Dit zou wel eens sterke hooikoorts klachten kunnen veroorzaken.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van grassen, planten en bomen. Zodra dit stuifmeel in contact komt met slijmvliezen (ogen, neus, mond, longen) wordt het bij mensen met hooikoorts gezien als een ziekmaker en wordt er een overdreven hoeveelheid histamine aangemaakt. Eigenlijk veroorzaakt histamine de allergische reactie.

Maar niet alleen stuifmeel is de oorzaak van hooikoortsklachten. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijt, schimmels of huidschilfers van dieren.

Het is dus zaak om eerst uit te zoeken waar jouw klachten vandaan komen. Ik help je daar graag bij. Zodra we weten wat de boosdoener is, kunnen we samen aan de slag om voor jou de oplossing te vinden.

Quercetine kan ondersteuning bieden bij hooikoortsklachten, maar wat is het?

Quercetine is de stof die groente en fruit hun kleur geeft.

Het is één van de sterkste natuurlijke antioxidanten die er bestaat. Het werkt cholesterolverlagend, ontstekingsremmend en histamine remmend.

Quercetine kan dus helpen de symptomen van hooikoorts te bestrijden maar dan ben je nog niet bij de oorzaak. Waarom reageert jouw lichaam zo heftig op bepaalde stoffen, terwijl iemand anders er geen last van heeft? Dit komt doordat jouw natuurlijke barrières (voor schadelijke invloeden van buitenaf), ‘lek’ zijn. Je lichaam kan zichzelf niet goed genoeg meer beschermen. We moeten dus vooral op zoek naar de oorzaak daarvan. Terwijl we daar mee bezig zijn, kan quercetine je wel helpen de vervelende symptomen van hooikoorts te verlichten.

Waar zit het in ?

Quercetine vind je vooral in:

  • koolsoorten ( bloemkool, boerenkool, broccoli)
  • appels en druiven (vooral net onder de schil) kersen, bramen, zwarte, rode en bosbessen
  • bieslook
  • sperziebonen
  • uien (vooral de buitenste lagen)

De hoogste concentratie quercetine vind je in kappertjes. In een kilo kappertjes zit 60x meer quercetine dan in een kilo broccoli. Nou zul je niet zo snel een kilo kappertjes eten, maar een kleine hoeveelheid kappertjes kan dus al helpen klachten te verminderen.

Voeg geregeld bovenstaande groente en fruit soorten toe aan je dagelijkse voeding en kijk of het voor jou verschil maakt. Het proberen waard lijkt mij.

Eet jezelf gezond!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.