Blog

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen is naar boven bijgesteld

in Voeding 13 november 2018

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen in groente en fruit zitten dan vroeger. Soms is dit wel 80% minder!

Dit zou onder andere komen door pesticiden, verarmde bodem, bemesting, manipulatie en milieuvervuiling.

We hebben dus meer groente en fruit nodig om dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Het advies is nu om 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten, hoewel veel onderzoekers dat ook nog te weinig vinden. Natuurgeneeskundig therapeuten adviseren vaak al minimaal 300 tot 400 gram groente per dag.

Daar komt bij dat de Nederlandse Gezondheidsraad zijn adviezen voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen weer naar boven heeft bijgesteld (behalve voor vitamine A).

Velen van ons eten niet iedere dag voldoende groente en fruit om gezond te blijven.

Zeker in deze tijd van het jaar is het dan niet overbodig om eens te kijken naar een goede multivitamine. Het kan je net dat beetje extra geven, qua energie of weerstand.

Maar als je, vaak zonder het te weten, een probleem hebt met de vertering van voedsel, kan het ook zijn dat je je precies houdt aan de ADH maar dat je toch tekorten opbouwt.

De ADH, moet gezien worden als een richtlijn want iedereen is natuurlijk verschillend. Afhankelijk van geslacht, leeftijd of eetgewoonten is er een goede aanvulling te vinden.

Ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve geneeswijzen dan worden mijn consulten (gedeeltelijk) vergoed. Neem contact op met je ziektekostenverzekeraar om te kijken of jij voor vergoeding in aanmerking komt.

Misschien sowieso goed om te controleren of je nog reserves hebt in het ‘potje’ alternatieve geneeswijzen en zo ja, hoeveel. Dat kan je in de laatste maanden van dit jaar nog veel voordeel opleveren en je bent tenslotte niet voor niets aanvullend verzekerd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.