Blog – Grid

Champignons, de wondertjes van Moeder Natuur

13 november 2018

Door zonlicht (ultra violet licht) maakt onze huid vitamine D aan. Maar wij zijn niet de enigen die dat kunnen… Ik vertelde al eerder dat in ons gematigd klimaat de aanmaak van vitamine D door zonlicht niet afdoende is. Willen we geen tekort opbouwen dan zullen we moeten zorgen dat we vitamine D via voeding […]

Laaggradige ontstekingen, wat zijn dat?

9 november 2018

Ons lijf heeft barrières om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden. Aan de buitenkant is dat onze huid, aan de binnenkant is dat bijvoorbeeld het slijmvlies van ons spijsverteringskanaal. Ons immuunsysteem bewaakt ons lichaam en als het bacteriën en virussen detecteert, gaat het aan de slag om ze uit te schakelen. Hierdoor ontstaat een ontsteking. […]

Melkkefir en waterkefir, wat is het en wat doet het

9 november 2018

Melkkefir is een dikke vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die oorspronkelijk vermoedelijk afkomstig is uit de Kaukasus. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De micro-organismen vormen, tezamen met eiwitten en polysachariden (koolhydraten), tussen de 1 en 10 cm grote korrels. Deze groeien in de vorm van een bloemkool en bij kamertemperatuur worden ze in ongeveer 14 dagen […]

Collageen, anti-aging voor ons hele gestel!

11 oktober 2018

Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in ons lichaam. Er zijn in totaal meer dan 28 verschillende typen collageen, maar type I t/m IV zijn verreweg het belangrijkst en meest voorkomend in ons lijf. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen. Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van […]

Glutenintolerantie en glutensensitiviteit

20 september 2018

Wat zijn gluten eigenlijk en waar zit het in? Gluten zijn een groep eiwitten in granen, zoals bijvoorbeeld tarwe, gerst, spelt en rogge. Ze vormen tijdens het kneden van het deeg een netwerk. Tijdens het rijzen van het deeg worden gasbelletjes gevormd. Het glutennetwerk zorgt ervoor dat deze gasbelletjes niet kunnen ontsnappen, hierdoor kan het […]

Visolie en het belang van essentiële vetzuren

11 september 2018

Voor een optimale gezondheid hebben we de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 nodig. Ons lichaam kan deze vetzuren, in tegenstelling tot omega-9, niet zelf aanmaken dus moeten we ze via voeding binnen krijgen. Het verschil tussen omega-3, omega-6 en omega-9 Ons lichaam bestaat uit biljoenen cellen, die weer onder te verdelen zijn in meer dan […]

    Cart