Van het kastje naar de muur

En dan?

Wist je dat 70% van je weerstand uit je darmen komt? Dan kan je nagaan wat er gebeurt als je darmflora uit balans is. Het is dus ook niet zo’n gekke gedachte dat heel veel lichamelijke klachten te herleiden zijn naar je darmflora. Ook klachten die je misschien niet direct in verband zou brengen met je darmen. Zoals: eczeem, slikproblemen, acne, haaruitval, infecties, maar ook vermoeidheid en negatieve gedachten.

Nou, zou je denken, dan eet ik wat gezonder en dan is het opgelost. Zo simpel is het helaas niet. Klachten staan nooit op zichzelf en hebben vaak een diepere oorsprong dan alleen je voedingspatroon. Het heeft met de hele balans van je lichaam, je geest en je levenswijze te maken. We noemen dit ook wel een holistische manier van denken. Dit is niet iets nieuws, maar al een eeuwenoud concept waarbij we de mens zien als: lichaam, geest en ziel. Vanuit deze denkwijze kijken we dus ook niet alleen naar het lichaam, maar naar jou als persoon. Hoe leef je, hoe zit je in je emotie, wat wordt er dagelijks van je gevraagd en wat vraag jij dagelijks van je lichaam?

Te zweverig? Nee best logisch hoor

Misschien klinkt dit wat zweverig of ongrijpbaar? Laat ik het dan zo brengen: Stel je voor dat je een leven leidt, zoals zovelen, met een drukke baan, jonge kinderen, een huishouden, druk om carrière te maken en misschien zelfs een gestrand huwelijk. Niet een leuke gedachte, maar helaas niet een hele vreemde. Kan je je dan voorstellen, dat de druk en stress van het leven, invloed heeft op je lichamelijke toestand? Dat je je misschien uitgeput voelt, slecht gaat eten, aankomt of juist afvalt, last van je maag of darmen krijgt of zelf in de put raakt? Geen vreemde gedachte toch? Het leven, je omgeving, je gemoedstoestand en de mate waarin je voor jezelf zorgt, heeft dus grote invloed op je lichaam en jou als persoon.

Zoeken waar anderen ophouden

Geen mens en geen lichaam is hetzelfde en de standaard testen en onderzoeken van de huisarts of ziekenhuis zijn dus niet altijd toereikend. Na meer dan 15 jaar in dit vak, heb ik gezien dat onverklaarbare klachten soms een heel andere oorsprong kunnen hebben dan verwacht en pas aan het licht komen wanneer alle facetten van de levenswijze blootgelegd worden. Je voeding, je leefgewoonten, beweging, je situatie, wat wordt er dagelijks van je gevraagd. Vanuit hier kunnen we echt op zoek. Samen met een gespecialiseerd lab hebben we de beschikking over een 60-tal testen (basisscreening darmflora, parasietentesten, hormoonhuishouden, voedingsscreening, helicobacter pylori, schildklierprogramma en veel meer). Deze testen kunnen worden ingezet om verdieping in de hormonale anamnese te verkrijgen. Meten is immers weten. In 99% van de duizenden mensen die ik de afgelopen jaren heb geholpen, zijn de klachten sterk verminderd en vaak helemaal verholpen.